En helt vanlig uke på Shelter

31.3.2022

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Mange beboere går på skole hver dag, så om morgenen skjer det alltid noe.

Mandag morgen banker det på døra mi og Fatima spør om hun kan låne grillspyd til skoleturen samme dag. Noen hentes i taxi og andre tar buss, sykler eller går til skolen sin. Det er noen morgentrøtte fjes og se, også blir det ganske stille på Shelter.

Dagene går med til å forberede aktiviteter og hjelpe enkeltpersoner.

Tirsdag er aktivitets-dag og kveld! Vi starter med dagtilbudet vårt som er åpent 11.00-15.00(bortsett fra 1. tirsdag hver måned).Her har vi lunsj og lager forskjellige kunst og håndarbeids produkter til salg på markedene våre. Etterpå arrangerer jeg visning på en leilighet som snart blir ledig og drar på møte i bystyresalen om flyktningesituasjonen. I mens jeg får oppdateringer fra ordfører, kommunestab, politi, skolesjef, udi og frivilligheten, drar mannsgruppa på bowlingtur.

6 fornøyde menn kommer tilbake ett par timer senere, og når vi spør om det ble noen gode samtaler, er svaret: «Nei. Vi bowlet jo!» Menn altså! Andre ganger har mannsgruppen temakvelder med tema som engasjerer og kanskje provoserer. Da går praten og samtalene høyt og fint.

Barkin vant!

Onsdag planlegger vi og har idemyldring på aktuelle aktiviteter fremover: hva skal vi gjøre i påska? Planlegging av sommerleir i juli og hvordan kan vi ta imot ukrainske flyktninger (og andre) i tiden som kommer? Vi deltar også på planlegging av fadderordning i Filadelfia.

Været er bra og da blir vi ofte stående ute og snakke med naboene våre når de kommer hjem fra skolen. Guttene spiller fotball i bakgården og kaninene får seg en løpetur utenfor buret sitt.

Torsdag er fellesmiddag dag! Da tar alle med seg mat og så deler vi, eller så får vi en person til å lage mat fra sin kultur til alle. Forrige uke lagde Mwinja chapati og bønner fra Kongo, men denne uka har vi husmøte og kaffe. Det er en samling månedlig som er for å ta opp aktuelle utfordringer og lage gode løsninger sammen. Denne uka snakker vi om felles husoppgaver og ansvar. Nå nærmer det seg ramadan og da vet vi at mange holder seg hjemme. Hva kan vi gjøre sammen i denne perioden? Id- festen etter fasten er også under planlegging.

Vi har også møte med hver beboer for tiden for å evaluere og forbedre botilbudet og forberede flytteprosesser. Torsdag er det to slike møter. En av ungdommene har snart bursdag og hun ønsker hjelp til gjennomføringen av feiring. Det må planlegges.

Fredag er en rolig dag. Jeg har fri og tilbringer dagen ute. Etter skolen kommer de fleste hjem og spennende lukter fra kjøkkenene siver uti bakgården. Snart er det ramadan og kanskje man unner seg litt ekstra, nå rett før fastemåneden.

Lørdag og søndag fortsetter finværet og søndag kveld samles 6 damer på stua for en prat og kopp kaffe. Vi snakker om flyktningestrømmen fra Ukraina og hvordan vi kan ta godt imot de som kommer. Det er flere som uttrykker forståelse for den situasjonen disse damene og barna er i. Vi har også samtaler om hvordan vi kan snakke sammen når vi ikke kan samme språk. Det blir latter og god stemning. Så var den uka over og damene forsvinner inn i sine leiligheter for å forberede den neste uka.

No items found.