Forberedelser til jul

17.12.2019

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Hva er forberedelser til jul? Etter at jeg flyttet til Shelter har det spørsmålet vært i tankene mine. På Shelter er det et mindretall som feirer jul hjemme i sin egen stue. Noen er kristne her og feirer jul, og andre er mest opptatt av at det er ekstra fridager midt i den mørkeste tiden. De brukes til å reise eller bare slappe av.

Selvfølgeligheter blir reflektert over på en ny måte, når man treffer mennesker som ikke har vokst opp med samme tradisjoner.

Hvorfor snakker vi så mye om ribbe eller pinnekjøtt, og hva er julestemning? Har du fått julestemningen? Og hvorfor kave og mase rundt og bli helt utslitte?

Julebakst, julevask, juletre og pynt, adventsstjerne, adventsstake med adventslys, julekonserter og forestillinger, juleavslutning, julepålegg, julefrokost og julegaver og juleblomster, julemarked og julesanger og mye mer. Dette er selvfølgeligheter for meg, men helt nye opplevelser for mine venner fra andre land.

Vi prøver å videreformidle noen norske juletradisjoner på Shelter og samles litt ekstra i november og desember. I slutten av november har vi bakekveld hvor vi lager krumkaker, risboller, marsipan og pepperkaker mens vi hører på julemusikk.

Nå i desember har vi julekonsert med risgrøt, norske julesanger og småkaker. Vi inviterer kvinnegruppa og alle sheltervenner til en fin kveld. Vi spiser, hører sanger og synger med, går ut og sitter rundt bålet i bakgården og spiser krumkaker og pepperkaker. Det blir gode samtaler og minner av slike samlinger.

Og det er mange som lurer på hva en tradisjonell julefeiring er. En god mulighet for å bli kjent med naboen, og å fortelle om dine juletradisjoner, er å ta med en boks småkaker og ringe på døra  til naboen kanskje?

Foto: Elin Svensen, Albertine Kjosavik og Adele Kjosavik

No items found.