Kvinner og krysskulturelle familieliv

9.2.2023

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Inn kommer en dame som ser seg rundt litt forsiktig. Hun blir møtt av mye lyd, både snakk og latter og et: hei, hvem er du? Jeg heter…

Klokka er 18.00 og damene ankommer en og en eller i grupper. Noen har jeg ikke sett på 6 måneder, og det blir klemmer, gjensynsglede og mange samtaler om hva som har skjedd imellomtiden. Noen er helt nye for meg og andre traff jeg for bare noen timer siden. Disse flotte menneskemøtene skulle jeg ønske flere fikk ta del i. Det er dette som gjør livet på Shelter rikt. Vi møtes og deler liv. Selv om vi er født i Ukraina, Afghanistan, Jemen, Burundi, Nepal, Syria og Norge, så har vi ett spesielt fellesskap, vi kvinnene. Det er sterkt og godt!

Etter en stund med prat og kaffe, setter vi oss ned og samler oppmerksomheten om et tema. Denne samlingen har vi fått besøk av stiftelsen Flexid og temaet er flytting og krysskulturelt familieliv.

Flexid

Anne Torhild Omland i stiftelsen Flexid sier om kveldens tema:

«Mennesker har flyttet gjennom alle tider. Kortere eller lengre avstander. Fra Norge og til Norge. Frivillig eller på grunn av nød og krig. Mennesker som flytter har med seg mange minner i hjertet sitt. Når man skal pakke ut røttene sine i et nytt land, kjenner man ofte på savn og tristhet. Det er vonde, men normale følelser. Likevel kan man finne nye ting å fylle hjertet sitt med slik at man kan trives i det nye landet, slik som i Kvinnegruppa på Shelter. For ungdommene er det viktig å få lov til å slippe å måtte velge mellom foreldrenes opprinnelseskultur og det livet de selv vokser opp med i Kristiansand. Ungdommene trenger å få frihet til å være både-og, ikke enten-eller. Dette kaller vi krysskulturell oppvekst.»

Flexid

 

På nettsiden til Flexid sier de om seg selv:

«Flexid er en ideell stiftelse. Vi jobber for å øke forståelse og kompetanse om krysskulturelle liv. Virksomheten dreier rundt kursing og foredragsvirksomhet om oppvekst, foreldreskap og hverdag som preges av påvirkning fra flere kulturer, språk, samfunn, trosretninger og verdenssyn. Vi tilbyr nyttige verktøy og konstruktive tilnærminger for et mer bærekraftig samfunn som tar utgangspunkt i mangfold.»

https://flexid.no/om-oss

Takk damer for at jeg får bli kjent med dere og dele liv. Jeg er rik!

 

No items found.