NRK følger oss

1.11.2018

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Det er litt spesielt å bo slik vi bor, synes mange. Jeg får kommentarer som: - Har dere ikke privatliv? Eller: - Åh, så fantastisk at noen gjør sånt!

For oss er det jo helt som det skal være, helt vanlig. I starten da vi fortalte om ideen vår, fikk det endel oppmerksomhet. Vi fikk henvendelse av Fædrelandsvennen som ville skrive en sak om oss. Plutselig stod denne artikkelen i mange av de største avisenes nettutgaver. Jeg ble veldig overrasket. Er det så spesielt? Hvorfor er vårt liv nyhetsstoff? Link til nettavisa til Fvn.no

Så tok NRK kontakt og vi lagde et ti minutters innslag i Migrapolis på tv.  Se Migrapolis om De gode Hjelperne her.

​De ville gjerne følge opp innslaget med å dokumentere starten av Shelter. Startfasen av et prosjekt er en arbeidskrevende tid og vi var ikke så interessert i å få ekstra oppgaver i denne perioden. Samtidig ville det bli en god dokumentasjon fra oppstartfasen, hvis NRK lagde en dokumentar. Vi sa nei flere ganger, men Hung i NRK fortsatte å spørre helt til vi sa ja.

Å se Shelter gjennom noen andres øyne er interessant. Hva fokuserer NRK på i arbeidet vårt? Hvordan virker livet vårt og arbeidet vi gjør på «mannen i gata»? Hvilken utvikling ser vi, og refleksjon gjør vi oss etter hvert som vi prøver og feiler, og prøver igjen? Vi vet ikke om noen som har gjort noe tilsvarende, og dermed har vi ikke noen å søke råd hos. Vi må gå løypa selv.

I løpet av nærmere to år med filming, vises veien. Det er oppussing og velkomst for nye beboere. Det er arbeid med å arrangere turer og kurs. Det er helseoppfølging og samarbeid med kommune og NAV. Vi har filmet enkeltbeboere i sin hverdag og deres kommentarer om møtet med oss. Det er oppturer og nedturer, glede, fellesskap og vanskelige dager. Det er en del av livet på Shelter. Vi er blitt filmet ca. 20 dager. Det er hverdag og fest på film.

NRK brukte shelterhistorien som sitt bidrag i en serie om hvordan det er å komme som flyktning til ulike land i Europa. Sommeren 2017 ble dokumentaren på 25 minutter sendt i flere europeiske land under navnet: Welcome to Shelter!

Mye som er filmet kommer ikke med på dokumentarene. Jeg husker ikke alt, men oppussing av treningsrommet, kurs om migrasjonshelse, samarbeid med NAV, veiledning på traumesenteret på SSHF og feiring av 17.mai er noe av det. Uansett så er jeg veldig takknemlig!

Jeg er også takknemlig for medarbeiderne i NRK som vi er blitt venner med! Stor takk for samarbeidet til Hung, Christophe, Veslemøy og ikke minst Morten. Pling på så vanker det kaffe neste gang dere er i Kristiansand!

No items found.