Samer og Rehab, del 2

29.8.2023

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Rehab ble født i en by nær Damaskus i Syria i 1971. Hun har 11 søsken: 5 brødre og 6 søstre. Mor og far er døde. Noen bor i Syria og noen bor i Saudi Arabia. En søster og to brødre er døde. Noen er helsøsken og andre er halvsøsken.

«Min mor var andre kone til min far. Han hadde flere barn med sin første kone og de bodde i samme hus. Mine halvsøsken og deres mor bodde i 2. etasje og vi bodde nede. Vi lekte sammen alle sammen. Vi spiste sammen og besøkte venner. Vi lekte mye forskjellig. Vi hadde dukker og lekte familie, vi spilte ball og jeg lærte å spille på trommer. Jeg gikk 12 år på skole. Alle søsknene mine gikk på skole. De fleste gikk på universitet også. Søstrene mine jobber ikke, men flere brødre jobber. En var i militæret og jobber nå som taxisjåfør og en annen er bonde. Alle barnebarn til mamma kaller meg tante Rehab. Jeg likte å leke med barna.» Rehab snakker engasjert om oppveksten sin og fortsetter:

«Jeg har en mann og han heter Samer. Søstera til Samer er kona til broren min. Jeg så ikke Samer før vi giftet oss, for han var i fengsel. Da han kom ut, snakket han med broren min og sa at han likte meg.»  Hun kom med mat til familien hans for å hilse på Samer. Da han så henne, tenkte han at hun er bra. "Våre foreldre arrangerte giftemålet og vi var enige. Det er arabisk tradisjon." De fikk ringer og Samer reiste til Abu Dhabi for å jobbe. I tre år jobbet han der for å få penger til bryllupet og ekteskapet, og så sendte han bud på Rehab.

«Jeg var jo i Syria og fikk hjelp av familien min til å gjøre bryllupsfest der. Dette var i mars 1996 og jeg inviterte familiene og venner fra byen.»

Rehab pyntet seg med fin, hvit kjole og sminket seg. Alle damene kom og danset en spesiell dans for Rehab. Det var fin fest. Etter en stund tok alle hijaben på og så kom faren til Samer og onkelen hennes. Hun fikk gaver, enten penger eller gull.

Etter bryllupsfesten reiste hun til Samer i Abu Dhabi og hadde fest i der også. Da Rehab gikk av flyet i Abu Dhabi, ble hun møtt av Samer og alle hans venner. Alle bilene tutet i kortesjen. De dro rett til en restaurant hvor de feiret bryllup og spiste deilig buffet middag. Alle mennene danset og sang mens damene så på. Mennene danset i 3- 4 timer. De bodde der i to år og fikk Moaz. Da han var 4 måneder, flyttet Rehab og Moaz til Syria igjen og bodde hos familien sin. Samer flyttet til Hellas for å jobbe. De første ti årene Moaz levde, bodde Samer i Hellas. Han jobbet slik at de kunne kjøpe et hus og Rehab innredet huset og oppdro sønnen. Rehab hadde mye kontakt med familien. De kom ofte på besøk.

Rehab og sønnen Moaz i Kristiansand sommeren 2023.

Så kom krigen og det ble vanskelig.

Siste del av serien om Samer og Rehab handler om flukt og ny start i Norge. Kommer snart!

Rehab feirer frihet på 17.mai i Shelter
No items found.