Si hei

16.6.2020

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

«Hvorfor vil du selge huset ditt for å bo sammen med svartinger? Det er jo så mange av våre landsmenn som trenger hjelp og så kommer disse og tar alle pengene våre. Åh, er det derfor? Dere får sikkert masse penger av staten for å gjøre dette!»

Dette sa ei dame fra mitt nærmiljø til meg i 2015 etter at Fvn omtalte at vi skulle selge huset vårt og starte Shelter bo- og integreringssenter.

 

Jeg kaller det rasistiske bemerkninger. Jeg tåler det fordi jeg vet at et slikt menneske- og verdisyn bare skaper negativitet, intoleranse og bitterhet hos den som har disse holdningene. Jeg vil ikke være en del av det.

Men jeg tenker på mine venner som opplever hverdagsrasisme i gata utenfor huset mitt. Ikke bare en gang, men ofte. Det kan være stygge ord, spytting og ekskludering. Det er mye av det. Det kan være vanskelig å få leie en leilighet eller komme på jobbintervju hvis du har et fremmed navn.

Skjer dette i Norge? Se film her

 

Hvorfor er mange så skeptiske til mennesker som kommer fra andre deler av verden?

Rasisme er å dele inn og rangordne folkegrupper. Folk av ens egen rase anses som mer verdifulle enn andre. Hverdagsrasisme handler om frykt og generalisering. Det handler om "vi norske" og "de". Hverdagsrasismen preges av forenklede bilder, vi tar stilling uten å vite noe på forhånd. Denne typen rasisme opptrer på arbeidsplasser, på skoler og i det offentlige rom. I disse dager har den fått et ansikt idet en mann ble drept av politiet i USA og verdensbefolkningen ble rørt til engasjement på sosiale medier og til å demonstrere.

Hva kan du og jeg gjøre for å motvirke hverdagsrasismen da?

 

Si hei! 

Hvis vi har fokus på det mellommenneskelige og smiler med øynene, kan vi motvirke rasisme. Demonstrasjoner gjør vi av og til. Men hvis vi smiler og sier hei hver gang vi går forbi en vi ikke kjenner, vil vi få et mer åpent, vennlig og inkluderende samfunn. Det kan åpne for mange interessante samtaler i hverdagen.

Når vi ser og forstår at det i alle mennesker bor en hel verden av opplevelser, erfaringer, glede, kjærlighet, sorg, kunnskap,minner og visjoner som vi kan oppdage ved å tørre å nærme oss, blir det spennende å smile og si hei. Vi viser at vi er medmennesker og at vi anerkjenner andres verdi som mennesker.

 

Vi har mye å vinne på å se hverandre, i stedet for å se forbi hverandre.

Det kan føles vanskelig å si hei til en jeg ikke kjenner, men det blir lettere og lettere for hver gang jeg prøver.

 

Dagens utfordring:

Si hei til en du går forbi. Ta et bilde av stedet eller av gata der du sa hei, legg ut bildet og tagg med #sihei_shelteraksjonen

 

Og belønningen din er...

et smil tilbake, en følelse av å gjøre noe godt og kanskje litt mindre menneskefrykt. Og hvis den andre stopper opp, og dere får en samtale eller blir kjent, vil du få et rikere liv!

No items found.