Uka mi

12.12.2022

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Hva gjør dere på Shelter?

Er dere alltid tilgjengelig?

Har dere noe privatliv?

Dette er spørsmål jeg ofte får, og da tenker jeg at jeg kan vise dere litt av hverdagslivet på Shelter. Ingen uker er like, så dette er forrige uke oppsummert.

Hver dag er forskjellig og ofte er det lurt å få en oversikt i starten. Mye er uforutsett, men noe vet vi om også.

Her er ukas program:

Mandag og tirsdag er det samtaler med beboere og noen andre. I tillegg er det regnskap. administrasjon, innkjøp og forberedelser til gruppene.

Tirsdag kveld er det juleverksted på kvinnegruppa. 13 damer lager julekort, girlandere og pepperkaker mens praten går. Det er en del sykdom, så vi som er friske og har tatt turen til kvinnegruppa denne kvelden får ekstra god tid med hverandre. Hilde gir oss et innblikk i "Livets tre" og denne gangen er det røttene våre, tradisjonene og verdier vi snakker om, mens vi drikker te og spiser nylagde pepperkaker. "Livets tre" er et opplegg utarbeidet av RVTS som vi bruker når vi snakker om egen identitet.

Barnegruppa møtes samtidig, og har også juleverksted og pepperkakebaking. Vanligvis er barnegruppa ute i skogen, men det er tradisjon med juleverksted siste gang før jul. Det blir litt kø med stekebrett som skal inn i ovnen, men det er ikke noe problem når vi bor i nabohuset og har stekeovn der også.

Daggruppa består av en gjeng damer som møtes hver onsdag. Dette er en fin mulighet for å snakke norsk og bli kjent med andre damer, hvis man er ledig på dagtid. Det pleier å komme ca 10 damer, men denne uka er det bare noen få. Vi lager lunsj sammen og spiser og har alltid noen spennende lage-prosjekter. Det er hekling, male julekort, brodere og lage julepynt som er på programmet i dag.

Samtidig med daggruppa er det full aktivitet ute, fordi den største familien vår er i ferd med å flytte ut. Det er hektisk aktivitet når en familie på seks personer skal få med seg alt sitt. Etterpå går Jan igjennom hele huset og finner et gjenglemt plastjuletre på loftet og noen sykler ute. Det er godt å få med før flyttebilen kjører.

Så blir det stille og tomt. Familien etterlater seg et tomrom. Det er trist når noen flytter, og spesielt trist når det er mennesker som har deltatt i, og tilført mye glede og gode stunder i fellesskapet, slik som denne familien har. Vi savner dem allerede. samtidig er det godt at de bor i nærområdet og kan komme tilbake på de ulike gruppene og fellesmiddagene. Det er også godt å tenke på at de har lagt bak seg den første og mest sårbare fasen og skal begynne på livet i Kristiansand på egne bein.

Torsdag dro vi på besøk til en tidligere beboer som bor i nærheten. Det er alltid så koselig å besøke Raeda. Hun kom til Shelter som første beboer direkte fra utlandet i oktober 2016 og bodde to år i Shelter.

Du lurer kanskje på hvordan det var å ta imot første beboer og starte opp Shelter. Det kan du lese mer om her.

Og hvordan den første uka, var leser du om her.

Les mer om Raeda

En gang i måneden er det ikke felles middag, men kaffe og husmøte. denne uka fortalte vi om en ny beboer, om tur til lørdag, om juleferie og nyttårsfeiring og forskjellig småting. Også snakket vi om hvordan vi kan bli flinkere til å ta imot de som kommer til Shelter på ulike arrangementer. Vi må ikke glemme at det er en unik mulighet til å få nye venner i Kristiansand. da er det lurt å ta initiativ til å bli kjent.

Lørdag er turdag og denne gangen drar vi til Lillesand for å gå på julemarked. Vi har et godt samarbeid med KUP(Kirkens ungdomsprosjekt) og leier deres minibuss av og til. Det er så hyggelig å kjøre sammen. Det er kaldt på julemarked, men vi varmer oss med en kopp kaffe på kafeen. En tur med hest og vogn får vi også med oss før vi drar hjemover. Så er vi bare hjemme en liten time før turen går til Vennesla og julebord i Filadelfia Vennesla. Det er første gang noen av beboerne deltar på julebord, men vi forklarer om norske juletradisjoner og så får de oppleve det også.

Se film her

Søndag er Jan invitert til å fortelle om Shelter på Randesund misjonskirke på to gudstjenester. Han forteller om menneskene og arbeidet og etterpå får vi samtaler med flere som ønsker å delta i fellesskapet vårt. Menigheten samlet også inn en gave til arbeidet og vi er så takknemlige for alle som støtter oss.

Vil du bli fast giver?

Så begynner neste uke og jeg lurer på hvordan den blir...

No items found.