Nordmann i Jordan!

22.10.2019

Skrevet av:

Christian Jørgensen

Hallo alle sammen!

Det du nå skal få lese, er et innlegg om en nordmann som har flyttet til Jordan. En 22-årings førsteinntrykk med den arabiske hverdagen i hovedstaden, Amman. Om hva som er nytt, annerledes og bra i min «nye» by.

Før vi beveger oss sørover, så kan jeg si litt om hvem jeg er. Jeg heter Christian, og er 22 år gammel. Jeg kommer fra Kristiansand, og har siden september bodd i Jordan. I hovedstaden Amman.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg valgte å flytte?

Det kom av økt interesse og kjærlighet til mennesker fra Midtøsten. Det siste året har jeg jobbet en del med flyktninger og arabere. Jeg valgte å arbeide som frivillig på Shelter! Det var en fantastisk tid der jeg fikk mulighet til å komme tett på mennesker fra en annen kultur. Så, hvis du også har et ønske om å hjelpe, eller få mer kunnskap om mennesker fra en annen kultur, så er dette en kjempebra plass å være og bidra!

Etter å ha vært på Shelter i 1 år, så bestemte meg for å dykke dypere ned i kulturen og det arabiske folk. Jeg ville dra dit araberne bor. Jeg bestemte meg for å flytte til Midtøsten.

Hva er inntrykket av byen?

Jeg liker meg her! Jeg har snart bodd her i 2 måneder. Å bo her er annerledes enn å bo i Norge. Men det er gøy, og spennende å omgås disse araberne. Amman er også en by med en gammel og spennende historie. Noe som folket her er stolt over.

Inntrykket av byen er at det er en by med høyt tempo, mye lyd og sosiale mennesker. I trafikken er det bare å henge med, og langs gatene vil man finne utallige butikker/sjapper der man møter salgsvante innbyggere.

De organiserer hverdagen annerledes. I Norge er alt i system og orden. Mens her er ting mer basert på initiativ og spontan kommunikasjon. Det er også mye lyd. Hundrevis av bønnetårn (Moskéer) rundt om i hele byen sørger for at innbyggerne husker å be 5 ganger hver dag. Ellers så er det alltid folk ute på gatene.

Hvordan er det på være nordmann i Amman?

Det er gøy! Jeg må si at jeg trives sammen med dem. Araberne er varme, gjestfrie og alltid klar for en prat. Det er stor stas med turister, og de nøler ikke med å invitere deg inn til kaffe, mat og prat.

Jeg har vært på besøk noen ganger, og det er tydelig at araberne setter det å ha besøk høyt. Mat og drikke blir servert kontinuerlig gjennom besøket. De vil sørge for at gjesten får en verdig behandling.

Savner du Norge?

Av og til. Det er svært god mat her, men det er ingenting som kan måle seg med norsk mat. Savner familien min så klart og  det er noe fantastisk med norsk mat da! Så savner jeg naturen med skog og fjell. Det åpne, grønne og flotte landskapet som er i Norge. Amman ligger i et ørkenområde.

Tiden framover

Mitt mål er å lære arabisk. Så da må jeg nok bli her en stund til. Jeg ser fram til å fortsette å lære og bli kjent med kulturen i dette landet, og i denne byen.

​Av Christian Jørgensen, tekst og bilder

Les mer om Christians tid i Shelter:

No items found.