Thomas forteller om livet på Shelter

30.4.2021

Skrevet av:

Monica Sjåvaag Kjosavik

Thomas har bodd i Shelter i snart tre år.

Han kom til Norge 10.3.2017 på familiegjenforening. Etter et år flyttet han fra familien og til Shelter.

«Det var spontant. Jeg var fylt 18 år og ville prøve noe nytt. Jeg visste ikke så mye om Shelter, men jeg har en venn som kjente til stedet og han anbefalte det. Jeg ville bare bo nærmere byen. Det var så upraktisk å bo usentralt og bussforbindelsen var dårlig. Jeg hadde to jobber i sentrum og måtte frem og tilbake mye. Det ble veldig slitsomt.»

«Det er ingen jeg kjenner fra Syria som flyttet fra familien da de ble 18. Det var heldigvis ikke vanskelig for familien at jeg ville flytte. Mine foreldre var veldig forståelsesfulle og åpne med meg selv om de begge to bodde hos sine foreldre til de giftet seg. Vi er i Norge nå, og det er annerledes her. Jeg fikk veldig støtte av mamma med klær og sånn. Spesielt økonomien var vanskelig i starten. Jeg skrev kontrakt og tenkte ikke på at det tok lang tid før jeg fikk svar på søknad om bostøtte. Jeg hadde ikke penger til å betale første husleie. Jeg var student, men skulle søkt to måneder før. Jeg fikk hjelp av Filadelfia som eier Shelter til å dele opp den første husleien i flere måneder og dermed klarte jeg meg. Jeg lærte mye av det! Jeg må sjekke alt før, og roe meg ned før jeg tar store beslutninger. Men jeg var 18 år og livet smilte. Heldigvis gikk det fint.»

Les historien om Thomas liv og oppvekst.

Thomas og faren Ara på tur med Shelter til Kongeparken i 2020.

Hva tenkte du om måten vi har det sammen?

«Jeg tenkte at det var helt normalt nabolag. Men etter hvert skjønte jeg at det er spesielt og ikke vanlig å bo på denne måten. Jeg er en sosial fyr og jeg fikk hjelp til mange ting. Jeg lærte om økonomi, språket, om nav, om samfunnet og nordmenn. Jeg forsto hvordan arbeidslivet fungerer, og lærte om egenmelding og timelister og ansvar og roller.

Jeg snakket mest engelsk i starten og trengte hjelp til å forstå brev. For eksempel fikk jeg hjelp til å søke om fornyet oppholdstillatelse.

Det var et sted jeg fikk nye venner og bekjentskaper også. Det var mange fra Syria her, og de kom fra andre byer enn meg. Det var veldig spennende å høre om livet deres i hjemlandet og høre historier fra andre syriske byer. Jeg har bodd i Shelter i tre år og fått bli kjent med veldig mange folk fra forskjellige land: Norge, Kongo, Syria, Russland og Marokko.

Venner 2019

Etter hvert skjønte jeg at ikke alle andre også bor i et Shelter.

Det som er veldig bra med Shelter, er så mye.

Shelter er bra for det norske samfunnet. De som kommer til Norge, vet ikke om det norske samfunnet og Shelter er en fin inngang. Det er mye lettere å bli integrert i samfunnet her.

Vil du være med og støtte Shelter? Vipps til 29086

Man kan lære masse ting og få den hjelpen man trenger.

Man kan lære norsk, fordi det må man. De presser oss jo til å snakke norsk.

Jeg husker at jeg snakket engelsk til Monica og hun svarte meg på norsk. Det var så irriterende, men etter hvert snakket jeg bare norsk til henne også. Det var viktig for meg. Når Monica snakker med oss er det veldig forståelig og veldig tydelig. For to år siden da grammatikken min var dårlig, tenkte jeg ofte på åssen Monica sier ting. Jeg tenkte på hvordan hun sier det med sin stemme, før jeg gjentok og brukte ordene og setninger som henne. Jeg har mange uttrykk fra Jan også.

Jeg har blitt kjent med mange nordmenn på Shelter. Det er litt begrenset nå på grunn av korona, men jeg kjenner jo mange allikevel. Da vi kjørte rundt med påskehilsener, oppdaget jeg at jeg hadde allerede vært på besøk hos de fleste. Det er ikke så veldig vanlig at man har så mange norske bekjentskaper og venner, når man bare har bodd noen få år i landet.

Det var ikke lett å få norske venner i starten.

Det tar litt tid å få norske venner. De er vanskelige å bli ordentlig godt kjent med. Jeg var mye alene i starten.

Jeg skjønte at for å bli venn med nordmenn, må man inni en prosess hvor de må bli trygge på deg. Men det gikk bra tilslutt og nå har jeg venner i flere miljøer; skole, menigheten, Shelter og andre miljøer. De første vennene jeg fikk var Adele og Albertine på Shelter. Jeg brukte mer tid på jobb i starten, fordi det var vanskelig å være så mye alene.

Nå har jeg gode venner og bestevenner også. Nesten alle mine venner er norske.

Det er målet mitt å ha flest mulig norske venner, fordi da lærer jeg språket bedre og forstår kulturen også. Jeg skal jo bo her i Norge!»

Fadi, Jan og Thomas høsten 2019

Han gikk på norskkurs, videregående og nå er han lærling som tømrer. Han har tatt lappen og kjøpt bil. Han har jobbet flere steder. I tillegg er han en person som hjelper mange og til tider har det blitt altfor mye. Han husker at saksbehandleren hans rådet han til å roe med tempoet. «Du må ha tid til deg selv og få tid til å planlegge og ha det godt med deg selv,» sa hun. «Jeg har lært litt mer å si nei. Det er vanskelig. Det er bare fire år siden jeg kom, men jeg ser at jeg har gjort veldig mye mer enn mange andre. Det har ikke alltid vært lett, for jeg har vært veldig sliten. Det føles godt å hjelpe. Jeg vil jo også ønske å bli hjulpet dersom jeg får behov for det.»

Du er jo kjent for å hjelpe her på Shelter også, men hva har vært vanskelig på Shelter?

«Det eneste som har vært vanskelig på Shelter er at det ikke er parkeringsplasser her! Alt annet er bra. Det var forresten vanskelig på sommeren 2019 fordi jeg hadde altfor mye ledig tid og få venner. Det er ikke mye å gjøre når det er fritid midt i sentrum. Somrene etter det, har vi laget opplegg hver uke, selv om det er juli. Og i påska hadde vi middag, selv om det var ferie.»

Thomas har vært med på mange turer med Shelter. Her er noen av dem:

Esperance og Thomas på fisketur med resten av sheltergjengen sommeren 2020
Albertine og Thomas er bestevenner. Her fra tur til Grimstad i 2020

Les mer om Danmarksturen her

«Shelter har vært positivt i den første fasen i Norge, men nå har jeg nye planer og mål.

Fremtiden ser bra ut.

Jeg vil bli ferdig som lærling og etterpå ta byggmesterutdanning. Jeg vil også kjøpe hus, ikke neste år, men snart. Jeg vil kjøpe et hus eller en leilighet som jeg kan totalrenovere. Jeg vil bo på et rom og pusse opp hele leiligheten etter hvert. Nå sparer jeg og venter til jeg er ferdig som lærling og kan få en god jobb.»

Det har skjedd mye på disse tre årene. I starten tenkte han ikke på konsekvensene da han signerte kontrakten på Shelter og kom i økonomiske vanskeligheter. Nå har han en solid plan med mål for sin økonomi fremover. Dette skal gå fint og til sommeren flytter han fra Shelter.

Mye har skjedd siden han reiste fra Aleppo 7.3. 2017 og til nå. Han vil ikke tilbake til Syria. Det er ikke noe å gjøre der og de er forferdelig økonomi der. Mye er ødelagt av krigen. Han vil ha sin fremtid i Norge.

«Jeg er heldig som bor i Norge.»

Thomas på tur med Shelter til Brokke vinteren 2020

 Foto: Terje Gustavsen, Albertine Kjosavik, David Åkerlund Foss

Video fra Danmarksturen er redigert av Thomas Naalbandian

No items found.